A fi sau a nu fi... Consilier în dezvoltare personală ?

Asta este întrebarea. Sau nu, că mai sunt și altele:
Cât de legal e să fi consilier sau coach?
"Și ce e aia NLP Coach? Și unde mai e acreditat și ăla?"
Și ce ai voie să faci și ce nu? Ai vreo fișă a postului cumva?
"Eh, ai făcut și tu un curs și te dai terapeut!"
Este sau nu consilierul un terapeut?
Răspund la aceste întrebări și aduc lămuriri în acest articol, scris cu intenția de a clarifica rolul unui consilier și a apăra chiar acest job, pe care mulți au început să-l împroaște cu noroi, pe motiv că n-are ce căuta pe piața muncii.
Însă legea susține altceva. Nu doar că EXISTĂ această calificare în România, înscrisă în lista COR (Clasificarea Ocupațiilor în România), la categoria Specialiști în domeniul Resurselor Umane - codul Consilierului de dezvoltare personală este 242324, dar sunt și extrem de multe instituții, asociații și chiar SRL-uri care predau cursuri de formare în această profesie, deci nu e de mirare că acest job cu această denumire a luat amploare în ultima vreme. E pentru că au undă verde de la stat.
Atașez link către COR
După cum spune și clasificarea acestui cod ocupațional în COR, treaba "primară" a unui Consilier în dezvoltare personală este să se ocupe de consilierea angajaților în departamentul de Resurse Umane, în cadrul instituției din care face parte.
Acum, depinzând de formatorul viitorului consilier, acesta își poate însuși diverse idei despre cum va arăta jobul său și ce responsabilități va avea. Însă un lucru e clar, treaba unui consilier în dezvoltare personală nu se întrepătrunde cu cea a psihologului, a psihoterapeutului sau mai grav, a psihiatrului, unde diagnosticăm clienții și îi etichetăm ca fiind patologici și le promitem vindecare.
Cred că până acum, cei interesați de domeniul dezvoltării personale, au înțeles că există diferențe între aceste trei calificări, menționate mai sus, iar dacă nu e încă foarte clar că psihologul se deosebește de psihoterapeut și ambii de psihiatru, atunci detaliez mai jos diferențele între cei trei, dar și asemănările, care duc la confuzia generală că sunt toți o apă și-un pământ.
Psihologul este cel care a absolvit universitatea de Psihologie și a continuat studiile de specializare în cadrul Masteratului sau a făcut o serie de cursuri de specializare, după care s-a înscris la Colegiul Medicilor, pentru a putea fi supervizat în practica sa, acest lucru însemnând că are dreptul să-și deschidă un cabinet în care își poate exercita meseria.
Psihoterapeutul este cel care a absolvit o facultate, nu neapărat de psihologie, dar de profil uman și care urmează o serie de cursuri (nu foarte ieftine, aș adăuga eu!) pentru a se specializa în psihoterapie și diferitele ei tipuri, plus o serie de cursuri pentru a obține certificatul de liberă practică, pentru a-și putea exercita meseria.
Psihiatrul este singurul pe care îl putem numi doctor, care poate prescrie tratamente medicamentoase și care a absolvit facultatea de medicină (6 ani) și a terminat rezidențiatul (5 ani) pentru a practica această meserie.
Dacă psihiatrul este cel care tratează simptomele unei persoane, psihologul sau psihoterapeutul este cel care ajută persoana să descopere cauza declanșării simptomatologiei, astfel că de multe ori aceștia colaborează pentru binele suprem al pacientului.
De foarte multe ori oamenii tind să îi confunde pe unii cu alții pentru că toți au cabinete, toți fac ședințe, toți lucrează cu oamenii și toți vor să-i vindece, astfel că poate deveni confuzant care e care și când la care trebuie să merg și pentru ce.
Mai multe informații privind acest subiect găsiți la - apăsați pe link.
Iar acum că am clarificat care specialist ce este, ajungem și la calificarea noastră de Consilier în dezvoltare personală.
Consilierul în dezvoltare personală este și el un specialist, care urmează un curs de (re)calificare, având studii superioare finalizate cu diplomă de licență.
El este specialistul care lucrează cu oameni sănătoși dpdv psihic și pe care îi îndrumă/însoțește prin situații dificile în viață.
Consilierul este cel care te ascultă activ, îți pune întrebări care să îți schimbe perspectiva gândirii, te îndrumă către exerciții și tehnici de relaxare și aplică tactici învățate la cursul de (re)calificare.
Treaba lui e să te ajute să depășești perioadele dificile, să îți recâștigi încrederea în sine, să te prioritizezi, să găsești modalități de reîncărcare emoțională, să relaționezi sănătos cu cei din jurul tău, să-ți sugereze cărți pe care să le citești sau cursuri pe care să le urmezi șamd.
Acest specialist, ca oricare altul, are datoria morală de a se dezvolta în continuu, pentru a putea fi de folos oricărei persoane care îi solicită ajutorul.
Totodată, ar trebui să fie capabil să recunoască simptomatologia bolilor mintale sau atunci când problemele clientului depășesc atribuțiunile consilierului, să știe să îl îndrume pe acesta către specialistul potrivit sau (doar) medicul de familie.
Consilierul în dezvoltare personală nu se ocupă de vindecarea traumelor, de manifestarea bunăstării financiare sau a spiritului, de manifestarea înapoi a iubirii pierdute sau mai știu eu ce magie de a face pe cineva să facă ceva pentru tine.
Atașez și un link și către descrierea ocupației de Consilier în dezvoltare personală: aici
Cât despre activitatea de Life Coaching, este și asta o meserie, inclusă pe lista calificărilor în COR
Și aici este vorba despre un curs de recalificare, postuniversitar, cu multă teorie, practică și bibliografie atașată pentru a putea practica această meserie cu succes.
Meseria de NLP Coach sau mai degrabă NLP Practitioner este și ea pe lista COR sub același cod cu Life Coaching-ul în România, însă este cu totul altă abordare a coaching-ului, unde se practică Programarea Neurolingvistică, de unde și denumirea meseriei. Și aici este nevoie de mult studiu, de însușirea teoriei și învățarea punerii în practică a metodelor propriu zise de coaching.
Acreditarea acestor certificate de participare la fiecare curs vine atât din partea Ministerului Educației cât și din partea Ministerului Muncii, dar cel de NLP Coach vine și cu acreditare din partea ABNLP (American Board of Neurolingvistic Programming and Hypnotherapy), o asociație americană, înființată în anii 80.
Atașez și aici un link către o școală de prestigiu, care face cursuri de formare profesională, pentru mai multă claritate în privința acestei ocupații:
https://confidentbusiness.ro/cursuri/curs-nlp-practitioner-certificare-abnlp/
Dacă ați reușit să parcurgeți articolul până la final, vă mulțumesc pentru răbdare și sper că am reușit să acopăr nelămuririle cu privire la legalitatea acestor meserii, atribuțiunile fiecăreia, asemănări, și deosebiri.
Comments
Post a Comment